Τέλος στo χαράτσι των κυλικείων

16 Μαΐου 20110 σχόλια














Οριστικοποιήθηκαν οι ανώτατες τιμές σε τοστ, καφέδες και εμφιαλωμένα νερά σε ολιγοπωλιακές αγορές. Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας
Τέλος στην εκμετάλλευση πολλών επιχειρηματιών που διαθέτουν κυλικεία σε πλοία, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αρχαιολογικούς χώρους που πωλούν καφέδες, τοστ και εμφιαλωμένα νερά ακόμη και με "καπέλα" έως και 150%, επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Το Έθνος", τις προσεχείς μέρες και εν όψει της τουριστικής σεζόν, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας θα αποστείλει εγκύκλιο για την εντατικοποίηση των ελέγχων των αγορανομικών υπηρεσιών στις Περιφέρειες.

Καλοσχεδιασμένη αισχροκέρδεια

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν οριστεί ανώτατες τιμές σε τοστ και σάντουιτς με τυρί, και ζαμπόν -τυρί, καφέδες, νερά και άλλα ροφήματα που πωλούνται από ολιγοπωλιακές αγορές (κυλικεία, καντίνες, καφέ πλοίων, αεροδρομίων, σταθμών λεωφορείων και τρένων καθώς και αρχαιολογικών χώρων).

Επιτήδειοι, προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης, εφαρμόζουν τα ακόλουθα κόλπα:

Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη, οι μονοί καφέδες, πλην του εσπρέσο, πρέπει να πωλούνται μέχρι 1,60 ευρώ. Οι καταναλωτές το αγνοούν, και οι επιχειρηματίες τούς διαθέτουν καφέδες σε μεσαίες ή μεγαλύτερες συσκευασίες ανεβάζοντας τις τιμές στα 2,50 ή ακόμη και στα 3 ευρώ, δηλαδή 88% πάνω από το επιτρεπόμενο.

Τα τοστ με τυρί κανονικά θα πρέπει να έχουν ανώτατη τιμή 1,60 ευρώ, με ζαμπόν και τυρί 1,80 ευρώ. Τα σάντουιτς με τυρί έχουν ανώτατη τιμή 1,50 ευρώ, με ζαμπόν και τυρί 1,70 ευρώ.

Πολλοί επιχειρηματίες φροντίζουν όμως να έχουν λίγες ποσότητες ή τα είδη αυτά να τα κρύβουν από τις προθήκες, διαθέτοντας για παράδειγμα σάντουιτς με ζαμπόν - τυρί, μαρούλι και μαγιονέζα στην τιμή των 4 ευρώ. Ετσι ο καταναλωτής το αγοράζει με καπέλο 150%.

Αλλη μία πρακτική που ακολουθούν επιχειρηματίες είναι να μην αναρτούν τιμοκαταλόγους. Ετσι οι επιβάτες δεν γνωρίζουν τις τιμές και αγοράζουν πανάκριβα τα είδη αυτά.

Παρόμοιο κόλπο είναι και αυτό της μη αναγραφής της υποχρέωσης περί διάθεσης των συγκεκριμένων ειδών με ανώτατες τιμές πώλησης. Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές να μην ξέρουν ότι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τα προϊόντα αυτά.

Σε αεροδρόμια ή σε πλοία επίσης έχει διαπιστωθεί ότι κρύβουν τα εμφιαλωμένα νερά των 500 ml και πωλούν μόνο τα νεράκια των 750 ml καθώς οι τελευταίες συσκευασίες έχουν ανώτατη τιμή τα 0,75 ευρώ. Οι πρώτες πωλούνται με τιμή 0,50 ευρώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: :
 
Copyright © 2014. ΠΙΑΣ ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΥΤΟ™ -Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος