Η «Καραγκούνα» θα χορέψει στον Άγιο Γεώργιο Γλίνους

22 Απριλίου 20110 σχόλια

Η «Καραγκούνα» θα χορέψει στον Άγιο Γεώργιο Γλίνους
Τη Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2011
το εκκλησιαστικό συμβούλιο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλίνους «Η ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» διοργανώνουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τις εκδηλώσεις προς...
τιμήν του Άγ. Γεωργίου πολιούχου του χωριού.
Μετά από προετοιμασίες πολλών ημερών αναμένεται ένας περίλαμπρος εορτασμός προς τιμή του Αγ. Γεωργίου - πολιούχου του χωριού «Γλίνους» στην παλιά εκκλησία. Η παράδοση του «Γλίνους» θέλει τον Άγ. Γεώργιο προστάτη του από παλαιά μέχρι και σήμερα γι αυτό και όλοι οι κάτοικοι του χωριού δίνουν στην ημέρα αυτή ιδιαίτερη αίγλη και λαμπρότητα. Η εκκλησία βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από το χωριό κοντά στον παρακείμενο ποταμό Ληθαίο όπου ήταν κτισμένο το παλιό χωριό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του καθηγητή Δημητρίου Βαϊου Τσιβίκη η εκκλησία είναι ρυθμού Βυζαντινού, τρίκλητη σταυροειδής δρομική Βασιλική μετά τρούλου. Κτίστηκε το έτος 1818 με κτήτορα τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος την ίδια χρονική περίοδο έκτισε στη περιοχή Τρικάλων που ανήκε στην επικράτειά του άλλες έξι εκκλησίες.
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Βασίλης Φούτσιας μας πληροφορεί ότι στη μέριμνα των προετοιμασιών πέραν της εκκλησιάς και του τοπικού συμβουλίου συμμετέχει ενεργά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλίνους «Η ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ», αλλά και όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Με βάση τα πατροπαράδοτα έθιμα το όλο σκηνικό της εν λόγω ημέρας θα διαμορφωθεί ως εξής: το πρωί της Δευτέρας 25-4-2011 θα τελεσθεί η θεία λειτουργία από τον εφημέριο του χωριού «παπαΣπύρο». Με την απόλυση της εκκλησίας θα δημοπρατηθεί το «ύψωμα» του Αγ. Γεωργίου. Θα ακολουθήσει διανομή ψητού γεύματος και στη συνέχεια θα γίνει το ΣΙΡΓΙΑΝΙ από τις γυναίκες του Γλίνους, γιατί έτσι το θέλει η παράδοση όπως μας μαρτηρούν οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι άγραφοι νόμοι όλων των Καραγκούνηδων της Πεδινής Θεσσαλίας. Στο Σιργιάνι που είναι αποκλειστικά γυναικείος χορός οι γυναίκες θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν τα πασχαλιάτικα τραγούδια σε ένα ρυθμό και κίνηση που πηγάζει από τα βάθη των αιώνων.
Ήρθε η Λαμπρή κι η Πασχαλιά και το Χριστός Ανέστη
αλλάζουν οι μάνες τα παιδιά κι οι πεθερές τις νύφες
αλλάζει και η χήρα τον υγιό - υγιό και δυχατέρα
τον γιό τ’ς βάζει στα κόκκινα και τη δυχατέρα στ’ άσπρα
κι αυτήν στα καταγάλαζα σαν δόλια χήρα πού’ ναι.
Μετά από το Σιργιάνι τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και θα ακολουθήσει γλέντι για όλο τον κόσμο. Την έρευνα και επιμέλεια τραγουδιών και χορών της εκδήλωσης έχει ο καταξιωμένος καθηγητής και χοροδιδάσκαλος Αντώνης Παπαμιχαήλ.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: :
 
Copyright © 2014. ΠΙΑΣ ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΥΤΟ™ -Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος