Ξεκινά η επιβολή προστίμων για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου

2 Οκτωβρίου 20100 σχόλια

Έληξε ο μήνας προσαρμογής

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα όσοι ανάψουν τσιγάρο σε κλειστούς δημόσιους χώρους

Ξεκινά από σήμερα, Παρασκευή, η περίοδος επιβολής προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς έληξε πλέον ο μήνας προσαρμογής και προειδοποιήσεων.

Οι καπνιστές οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ελεγκτών, θα είναι αντιμέτωποι ακόμη και με αυτόφωρο, ενώ τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται ποικίλουν ανάλογα με το χώρο που θα ανάβουν τσιγάρο.

Οι έλεγχοι που θα γίνονται είναι δύο ειδών: Κάποιοι θα γίνονται με στόχο να εντοπίσουν παραβάτες, οι οποίοι θα κληθούν επιτόπου από τους ελεγκτές να σβήσουν το τσιγάρο τους και να παραλάβουν την κλήση. Κάποιοι άλλοι θα γίνονται ύστερα από καταγγελίες, σε ανύποπτο χρόνο. Δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα που βασίζονται μόνον σε προφορικές καταγγελίες. Οι ελεγκτές θα πρέπει να διαπιστώνουν με τα μάτια τους την παράβαση.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έχει δώσει ο γενικός γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Α.Δημόπουλου για τον αντικαπνιστικό νόμο, τα μπαλκόνια και οι ταράτσες των δημοσίων κτιρίων δεν θεωρούνται εξωτερικοί χώροι, άρα το κάπνισμα απαγορεύεται και εκεί. Οι καπνιστές μπορούν να ανάβουν τσιγάρο μόνο έξω από το κτίριο.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, αυτά θα καταγράφονται και οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώσουν στις κατά τόπους υπηρεσίες. Αν η εξόφληση γίνεται στις δύο πρώτες εβδομάδες, το πρόστιμο θα είναι μειωμένο κατά 50%. Τα χρήματα αυτά σε ποσοστό άνω του 80% θα επιστρέφονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα αξιοποιούνται για να καλυφθούν ανάγκες, όπως οι αμοιβές για υπερωρίες και νυχτερινά.

Τα κριτήρια με τα οποία θα επιβάλλονται τα πρόστιμα στους καπνιστές σχετίζονται με τους χώρους όπου θα ανάβουν τα τσιγάρα τους. Ένας καπνιστής, που καπνίζει στο γραφείο του, θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, αλλά κάποιος που ανάβει τσιγάρο σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, π.χ. σε ένα νοσοκομείο, θα πληρώνει 100 ευρώ.

Τα ανώτατα πρόστιμα αφορούν ομάδες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση καπνού σε μέσα μεταφοράς, για τα οποία φέρουν την ευθύνη.

Αν ο καπνιστής δεν συνεργαστεί με τους ελεγκτές, αρνηθεί να σβήσει το τσιγάρο, τους εξυβρίσει ή δεν δεχθεί να παραλάβει την κλήση, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με αυτόφωρο.

Σε έναν χώρο εκτός από τον καπνιστή θα τιμωρείται και ο υπεύθυνος του χώρου. Μάλιστα τα πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι μεγάλα και θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.

Το πρόστιμο διπλασιάζεται ανά υποτροπή, τόσο όσον αφορά τον καπνιστή, όσο και τον υπεύθυνο του χώρου, όπου καταγράφεται η παράβαση. Για παράδειγμα για έναν ιδιοκτήτη καφετέριας την πρώτη φορά το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ, τη δεύτερη 1.000 ευρώ και την τρίτη 3.000 ευρώ.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: :
 
Copyright © 2014. ΠΙΑΣ ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΥΤΟ™ -Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος